Kysymyksiä ja vastauksia verovapaasta polkupyöräedusta
Hallituksen budjettiriihen tuloksena julkistettiin 16.9.2020, että polkupyöräetu on tuloverovapaa 1200 euroon saakka vuonna 2021.
Tähän saakka työntekijä on joutunut maksamaan edusta tuloveron edun käyvästä arvosta.
Olemme keränneet tähän kysymyksiä ja vastauksia polkupyöräedusta ja sen tuloverovapaudesta. Jos sinua askarruttavaan asiaan ei tästä artikkelista löydy vastausta, niin lähetä kysymyksesi osoitteeseen info@tyosuhdepyora.fi, niin selvitämme asian ja lisäämme kysymyksen vastauksineen tälle sivulle. Sivua päivitetään tiedon lisääntyessä.
Mikä on polkupyöräetu tai työsuhdepyörä?
Työsuhdepyörä on polkupyörä, jonka hankinnasta vastaa työnantaja. Työnantaja pidättää pyörän kustannukset palkasta tai tarjoaa sen palkan päälle tulevana etuna.
Pyörä on tarkoitettu yksittäisen työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön niin kodin ja työpaikan välisillä matkoilla sekä työ- kuin vapaa-ajalla.
Työsuhdepyörä hankitaan leasing-sopimuksella, johon sisältyy myös vakuutus, varusteet ja huolto. Lisäpalvelut tekevät pyörän käytöstä huoletonta.
Työsuhdepyöräpakettiin hyväksyttäviä varusteita ovat pyörään kiinnitettävät varusteet, pyöräilykypärä ja nastarenkaat. Esimerkiksi pyöräilyvaatteita- tai kenkiä ei paketteihin voi sisällyttää.
Maksaako polkupyöräedun työnantaja vai työntekijä?
Tämä riippuu täysin työntekijän ja työnantajan välisestä sopimuksesta. Etu voidaan tarjota palkan päälle (työnantaja maksaa) tai sitten se voidaan pidättää palkasta (työntekijä maksaa). Kummassakin tapauksessa vuoden 2021 alusta lähtien polkupyöräetu on tuloverovapaata 1200 euroon saakka vuodessa.
Paljonko edusta on oikeasti hyötyä?
Vuoden 2021 alusta lähtien polkupyöräetu on tuloverovapaa enintään 1200 € vuodessa.
Kattaako etu sähköavusteiset pyörät? Entä moottorilla varustetut polkupyörät?
Etu koskee sekä tavallisia että sähköavusteisia (max 25 km/h ja 250 w) polkupyöriä.
Moottorilla varustetut mopoksi rekisteröitävät polkupyörät (max 45 km/h ja 1000 w) tai moottorilla varustetut (max 25 km/h ja 1000 w) polkupyörät (L1e-a) eivät ole edun piirissä.
Entä jos kuljen osan matkaa työsuhdematkalipulla tai autolla, voinko hyödyntää polkupyöräetua?
Voit. Työsuhdematkalipun verovapaa arvo on enintään 3400 euroa ja työsuhdepyörän 1200 euroa. Joukkoliikenteen henkilökohtaisen matkalipun ja polkupyöräedun verovapaa enimmäismäärä on kuitenkin yhteensä 3 400 euroa eli verovapaa polkupyöräetu vähennetään työsuhdematkalipun verovapaasta enimmäismäärästä.