Työsuhdepyörä työntekijälle: verotus, säästö ja pyöräedun käyttö

Työsuhdepyörä on kasvattanut suosiotaan huimasti vuoden 2021 verotusmuutoksen jälkeen. Polkupyöräedun avulla voit hankkia laadukkaan polkupyörän tai sähköavusteisen pyörän lisävarusteineen edullisemmin ja joustavasti pienellä kuukausierällä, kattavine huoltoineen ja vakuutuksineen sekä edistää samalla omaa sekä ympäristön hyvinvointia. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää työsuhdepyörästä ja polkupyöräedusta.

Mikä on työsuhdepyörä?

Työsuhdepyörä on työnantajan tarjoaman polkupyöräedun avulla hankittu tavallinen polkupyörä tai sähköavusteinen pyörä, jota työntekijä saa käyttää niin työmatkoihin kuin myös vapaa-ajalla haluamallansa tavalla. Työsuhdepyörä on työsuhde-etu siinä missä työsuhdeauto, puhelinetu ja lounas-, liikunta- ja kulttuurietukin.

Työsuhdepyörä on verovapaa etu 1 200 euroon asti vuodessa (verotusarvo 100 € /kk). Työnantajasi voi tarjota edun joko osana palkkaa tai palkan päälle. Yleisempi vaihtoehto, jolloin etu on tarjottuna osana nykyistä palkkaasi, verotusarvon ollessa 100 € / kk, vähennetään tämä bruttopalkastasi, mutta saat tästä summasta vielä oman veroprosenttisi suuruisen alennuksen. Toisin sanoen, jos veroprosenttisi on 25 %, vähenee nettopalkastasi todellisuudessa 75 € /kk. Mahtavaa, eikö vain!

Tämän lisäksi verottaja on mahdollistanut huoltobudjetin sisällyttämisen verotusarvoon. Suomen Työsuhdepyörän sopimuksiin kuuluu aina kattava huoltosopimus, joka takaa, että pyöräsi on toimiva ja turvallinen koko sopimuskauden ajan ja pitkälle vielä tämän jälkeen. Kun 20 € huoltobudjetti kuukaudessa on sisällytettynä verotusarvoosi, saat myös huolto työstä sekä huollon yhteydessä vaihdetuista varaosista veroedun koko sopimuskaudellasi eikä sinun tarvitse kuin varata huolto työsuhdepyörällesi haluamassasi huoltoliikkeessä ja noutaa pyörä huollon valmistuttua.

Onko työsuhdepyörän hankinta kannattavaa?

Työsuhdepyörän hankkimista puoltaa moni erinomainen syy. Alla työntekijän kannalta oleellisimmat perusteet pyöräedun hyödyntämiselle:

  • Säästät rahaa: Laadukas polkupyörä varusteineen on suuri investointi. Pyöräetua hyödyntämällä voit säästää pyöräpaketin hinnassa noin 15–35% veroprosentistasi riippuen. Esimerkiksi, jos pyöräpaketin hinta on 2 000 €, ja veroprosenttisi on 25 %, säästät noin 500 €.
  • Voit hankkia paremman pyörän: Työsuhdepolkupyörää ei makseta kerralla, vaan erissä. Tämä mahdollistaa laadukkaamman pyörän hankinnan, joka motivoi myös ajamaan enemmän.
  • Edistät omaa hyvinvointiasi: Pyöräily tekee hyvää keholle ja mielelle. Työsuhdepyörä on edullinen tapa edistää omaa hyvinvointia.
  • Kannat kortesi kekoon kestävässä liikkumisessa: Pyöräily on ympäristöystävällinen liikkumismuoto, joka vähentää hiilidioksidipäästöjä ja vie vähemmän tilaa kaupungissa kuin henkilöauto.

Työnantajan hyödyt työsuhdepyörästä

Työsuhdepyörän tarjoaminen työntekijöille tuo monia strategisia etuja työnantajalle:

  • Parantaa työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia: Pyöräily edistää fyysistä ja henkistä hyvinvointia, mikä voi vähentää sairauspoissaoloja ja parantaa työtehoa.
  • Vahvistaa yrityksen imagoa: Ympäristöystävällisten ja työntekijöiden hyvinvointia tukevien etujen tarjoaminen parantaa yrityksen mainetta vastuullisena työnantajana.
  • Vähentää pysäköintikustannuksia: Pyöräily vähentää tarvetta autopaikoille, mikä voi tuoda säästöjä pysäköintikustannuksissa.
  • Houkuttelee ja sitouttaa työntekijöitä: Työsuhdepyöräetu voi olla merkittävä tekijä rekrytoinnissa ja työntekijöiden sitouttamisessa.

Leasing- ja vakuutusvaihtoehdot

Työsuhdepyörän hankinta on joustavaa ja riskitöntä leasing-vaihtoehtojen ansiosta. Leasing-sopimukseen sisältyy täyskattava vakuutus ja huoltopalvelut, jotka takaavat pyörän toimivuuden ja turvallisuuden koko sopimuskauden ajan. Vakuutus kattaa kaikki mahdolliset vahingot ilman ikävähennyksiä, ja huoltopalvelut sisältävät varaosat ja järjestelmäpäivitykset.

Omistus- ja leasing-vaihtoehdot

Työsuhdepyörän hankinnassa on useita omistus- ja leasing-vaihtoehtoja:

  • Leasing: Pyörä hankitaan leasing-sopimuksella, jossa kuukausimaksu kattaa pyörän käytön, vakuutuksen ja huollot. Sopimuskauden päättyessä voit lunastaa pyörän itsellesi tai palauttaa sen.
  • Omistus: Voit myös hankkia pyörän omaksi heti, jolloin maksat pyörän kerralla ja vastaat itse huolloista ja vakuutuksista.

Millaisen työsuhdepyörän voin hankkia ja miten?

Voit hankkia työsuhdepyöräksi minkä tahansa tavallisen- tai sähköpolkupyörän (max. 25 km/h ja 250 W). Pyörämallin valinta riippuu siitä, mihin haluat työsuhdepolkupyörääsi käyttää. Pyörän käytölle ei ole ehtoja tai rajoituksia, joten voit valita mielesi mukaan kaupunkipyörän, hybridin, laatikkopyörän, maantiepyörän, maastopyörän, tai minkä tahansa muun erikoislaitteen.

  • Voit sisällyttää sopimukseesi verottajan hyväksymiä lisävarusteita pyörä valinnan yhteydessä. Muista valita myös kypärä turvallisuutesi takia sekä nastarenkaat mikäli haluat ajaa läpi vuoden!
  • Pyöräilyvaatteet tai -kengät eivät voi sisältyä kokonaispakettiin, vaan ne on hankittava omalla rahalla.

Työnantaja tekee sopimuksen kanssamme ja valitsee, tarjotaanko henkilöstölle kiinteä verotusarvo 100 €-mallia vai kiinteä kuukausi-mallia. Tämän jälkeen voit valita työsuhdepyörän itsellesi haluamastasi suomalaisesta kivijalkamyymälästä tai heidän verkkokaupastaan. Löydät laajan yhteistyöpiste verkostomme sivuiltamme ja mikäli haluaisit pyörän liikkeestä, joka ei vielä ole meidän yhteistyökumppanimme, saa liike lähetettyä meille valintasi tiedot pyöräliikkeille lomakkeen kautta.

Mitä tapahtuu, kun sopimuskausi päättyy?

Työsuhdepyörän sopimuskausi on 1-60 kk kestoltaan ja tämän jälkeen sinulla on valinta joko lunastaa pyörä itsellesi ja jatkaa tutulla pyörällä ajokilometrejä tai palauttaa pyörä takaisin meille. Lunastushinta riippuu siitä onko yrityksellä kiinteä verotusarvo 100€-malli vai kiinteä kuukausi-malli käytössään sekä sopimuksen hankintahinnasta ja kestosta. Molemmissa tapauksissa voit valita itsellesi uuden työsuhdepyörän, jos yrityksesi mahdollistaa vielä edun sinulle.

Terveys- ja ympäristöhyödyt

Työsuhdepyörän käyttö tuo merkittäviä terveys- ja ympäristöhyötyjä:

  • Parantaa fyysistä kuntoa: Säännöllinen pyöräily vahvistaa sydäntä, lihaksia ja niveliä sekä parantaa yleistä kuntoa.
  • Vähentää stressiä: Pyöräily on erinomainen tapa rentoutua ja vähentää stressiä, mikä parantaa henkistä hyvinvointia.
  • Vähentää hiilidioksidipäästöjä: Pyöräily on ympäristöystävällinen liikkumismuoto, joka vähentää hiilidioksidipäästöjä ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.
  • Vähentää liikenteen ruuhkia: Pyöräily vie vähemmän tilaa kaupungissa kuin henkilöauto, mikä vähentää liikenteen ruuhkia ja parantaa liikenteen sujuvuutta.

Työsuhdepyörä on erinomainen tapa edistää omaa hyvinvointia ja kestävää liikkumista. Hyödynnä pyöräetu ja nauti pyöräilyn tuomista eduista!

Kaikki artikkelit